Jdi na obsah Jdi na menu

Film

5. 4. 2012

Film jako výsledek natačení serie statických a momentových snímků je vlastně obraz „oživený“ na projekční ploše.V roce 1878 nafotografoval Eadweard Muybridge sérii statických fotografií s použitím 24 fotoaparátů. Uspořádáním obrázků ve sledu za sebou vytvořil koncepci "pohyblivých obrázků" ve filmu.Je vlastně animace.Thomas Alva Edison se ujal nápadu sestrojit přístroj zvaný kinetoskop,který umožňoval 90-sekundové promítání pohyblivých obrázků.Francouzští bratři Lumierovci posunuli vývoj o krok dopředu sestrojením přístroje, který umožnil nasnímat záběry na celuloidový pás a zároveň je užaslým divákům promítat na bílou stěnu.

401px-bioscope.jpg

 

 

 

 

 


 

 

   

 

     

  

 Bioskop

Hollywood (Americká továrna na sny) je velký komplex samostatných studií a producentských společností na pobřeží Kalifornie v USA. Hollywood se stal synonymem filmu pro několik generací, za nástup jeho moci se dá považovat éra let 1932-1946, když Kino zaznamenalo svůj největší úspěch (Zlatá éra filmu).

800px-hollywood-sign-cropped.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Popularita televize v 50. letech 20. století způsobila konfrontaci filmové tvorby s televizí.Filmoví tvůrci se pokoušejí o různé triky pro přilákání návštěvníků do kin, např. o iluzi trojrozměrnosti (diváci si v kině nasazovali zeleno a červeno tónované brýle).V letech od r. 1980 nastoupilo období jakési filmové postmoderny.

televize_a_jej__historie_4d525885e0_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

otvbelweder-front.jpg